Składniki:
- 50 dag. jagnięciny z udźca
- łyżka oliwy
- 4 duże jabłka
- 2-3 goździki
- szczypta gałki muszkatołowej
- imbir
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z mięsa usunąć błony i tłuszcz , pokroić na 4 kotlety i ubić tłuczkiem. Posmarować oliwą, oprószyć pieprzem i imbirem. Usmażyć na patelni na rumiano z obydwu stron. Przygotować mus: jabłka pokroić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i dodać goździki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu , aż zmiękną. Następnie przetrzeć przez sito i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przetarte jabłka wyłożyć na talerz obok kotlecików.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychota.pl i Manta. Marzena Gad