Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety jagnięce z musem jabłkowym

Składniki:

  • 50 dag. jagnięciny z udźca
  • łyżka oliwy
  • 4 duże jabłka
  • 2-3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • imbir
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Z mięsa usunąć błony i tłuszcz , pokroić na 4 kotlety i ubić tłuczkiem. Posmarować oliwą, oprószyć pieprzem i imbirem. Usmażyć na patelni na rumiano z obydwu stron. Przygotować mus: jabłka pokroić na ćwiartki i wyjąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wlać 1/4 szklanki gorącej wody i dodać goździki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu , aż zmiękną. Następnie przetrzeć przez sito i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przetarte jabłka wyłożyć na talerz obok kotlecików.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychota.pl i Manta. Marzena Gad

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *