Składniki:
- 20 dkg masła wymieszanego z drobno posiekaną natką pietruszki i ½ łyżeczki soli
- 6 kotletów z piersi
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka tartej bułki
Sposób przyrządzenia:
Z masła wymieszanego z solą i pietruszką uformować 6 wałków, włożyć do zamrażarki. Piersi z drobiu rozbić bardzo delikatnie tłuczkiem do mięsa, na każdym położyć zmrożony wałek z masła, ciasno zwinąć w rulon w taki sposób aby masło nie wypłynęło podczas smażenia, umieścić w lodówce aby stężał. Jajka dokładnie wymieszać z mlekiem i solą. Stężałe kotlety moczyć dokładnie w mieszaninie i obtoczyć w tartej bułce, operację tą powtórzyć 2 razy. Na patelni rozgrzać jaki ś tłuszcz i obrumienić na złoto, dopiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury195 stopni C