Na dworze coraz cieplej dlatego nie może zabraknąć przepisu na pyszny chłodnik koperkowy. Aby gp wykonać potrzebujesz: koperku, ogórka, kefiru i maślanki.
Składniki:
- 2 pęczki koperku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 200 ml kefiru
- 100 ml maślanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.Obrane ogórki pokroić w drobną kostkę.Natomiast rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Następnie do jogurt grecki lub naturalny wymieszać z kefirem i maślanką.Wówczas dodać ogórki, rzodkiewkę i koperek.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Tak przygotowany chłodnik dobrze schłodzić w lodówce przed podaniem.
Liczba porcji: 5