Składniki:
– 4 jajka
– mała główka lodowej sałaty
– 16 plasterków bekonu
– 8 plasterków pieczonej piersi kurczaka
– 12 kromek pieczywa tostowego
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki keczupu
– łyżka musztardy
– 16 oliwek
– 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i pokroić w plastry. Sałatę opłukać, dokładnie osączyć i pokroić w paseczki.
Tosty opiec w tosterze lub podsmażyć w piekarniku. Majonez wymieszać razem z musztardą i keczupem.
8 plasterków bekonu odłożyć. 4 tosty posmarować majonezowo-pomidorowym kremem. Na każdy tost nakładać sałatę, plasterki jajek, pieczonego kurczaka i bekonu tak, aby wykorzystać połowę porcji. Wierzch posmarować kremem i przykryć tostem.
W taki sam sposób na tostach rozłożyć kolejną warstwę jajek, sałaty, bekonu i drobiu. Posmarować kremem. Przykryć pozostałymi 4 kromkami. Odłożone plasterki bekonu podsmażyć na oleju. Osączyć, nadziać na wykałaczki, przeplatając je razem z oliwkami. Tosty przekroić w poprzek na pół. W każdy tost wbić po wykałaczce z bekonem i oliwkami.