Skład:
- 1kg mielonej wołowiny
- łyżka oliwy
- 2 jajka
- cebula
- szczypta suszonej mięty
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- łyżka masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, wsypać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Wlać 3/4 szklanki wody, osolić. Dodać mielone mięso. Dusić około 20 minut na małym ogniu. Przestudzić. Mięso wymieszać z jajkami, posiekaną natką pietruszki,miętą, grysikiem i mąką, przyprawić solą i pieprzem. Na kawałku folii spożywczej uformować z masy prostokątny placek.
Mięso zrolować, pomagając sobie folią. Mięso posypać migdałami. umieścić w formie wyłożonej folią aluminiową tak, by na zewnątrz wystawały brzegi. Mięso posmarować stopionym masłem. Piec 40 minut w temperaturze 200ºC. Smakuje jako danie gorące (w sosie) jak i dodatek do pieczywa.