Składniki:
- cebula
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- łyżka oleju
- 1 ½ kg rozbratla
- 1 ½ szkl wody
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- liść laurowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Wówczas mięso odstawić na bok a na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną marchewkę, cebulę oraz seler.
Smażyć około 10 minut po czym ponownie włożyć mięso.
Podlać szklanką wodą i doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i liściem laurowym.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 2,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
Natomiast z sosu wyjąć liść laurowy a dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Całość dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnia sosu.
Przed podaniem polać mięso sosem.