Składniki:
- 1 ½ łyżeczki oleju roślinnego
- 30 dag wołowiny
- cebula
- zielona papryka
- 10 dag pieczarek
- ¼ łyżeczki majeranku
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¼ szkl białego wina
- ½ szkl bulionu wołowego
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżka zimnej wody
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso po czym mięso odstawić na bok a na patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz paprykę.
Mieszając smażyć około minuty po czym dodać pokrojone pieczarki, zioła oraz pieprz do smaku.
Smażyć kolejne 3 minuty i zwiększyć płomień do maksimum.
Wówczas stale mieszając wlewać stopniowo wino.
Gotować około minuty po czym wlać bulion i gotować kolejne 3 minuty.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z woda na gładką pastę.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.