Składniki:
– Na 1 litr przecieru pomidorowego wziąć
– 1/8 l octu 10%,
– 15 dkg cukru,
– 0,3 dkg soli kuchennej,
– 1,5 dkg miazgi cebulowej
– 0,5 dkg przypraw łącznie:
– goździki,
– cynamon,
– pieprz,
– gałka muszk.
– miazga czosnku.
Wykonanie:
Przyprawy korzenne moczyć w occie na gorąco w ciągu 1-1,5 godz. Wyciąg odcedzić,dodać soli i cukru i wymieszać z przecierem pozbawionym ziaren.
Ogrzać prawie do wrzenia i wlać do wyparzonych słoików lub butelek o szerokich szyjkach. Ma mieć konsystencję zawiesistą i jednolita, żywą barwę. Naczynia zamknąć i pasteryzować w temp. 80-85 C 45 min. Ja bym próbowała i do smaku i dodała to i owo przed pasteryzacja.
Może trochę ostrej papryczki i może więcej przypraw, cos mi tu za mało.