Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kawior z oberżyny**

Składniki:

  • 2-3 oberżyny
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 oliwek bez pestek
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać piekarnik do 180°C i umieścić oberżyny na 30 minut. Obracać podczas pieczenia. Gdy skórka się pomarszczy i zmieni kolor na jasnobrązowy, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Wycisnąć czosnek i pokroić oliwki .Oberżyny przekroić na pół, łyżką wydobyć miąższ, rozgnieść, dodać olej, sok z cytryny, sól i wyciśnięty czosnek. Wymieszać z oliwkami i doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce i zimne podawać do: falafel, pieczonych ziemniaków, na kanapki, do sałatek,…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *