Składniki:
- 4 porcje filetów z karpia
- mąka
- olej
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz, papryka chili do smaku
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zmiksować. Umyte i osuszone filety z karpia przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Na patelni mocno rozgrzać olej, każdy filet obtoczyć w mące i szybko obsmażyć z obu stron. Obsmażone filety delikatnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę, polać sosem i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podawać natychmiast sos pomidorowy, przyprawy.po przyrządzeniu.