Składniki:
- 1 kg karkówki
- ½ słoiczka musztardy sarepskiej
- 2 cebule
- łyżka miodu
- 6 łyżek oleju
- majeranek
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczoną karkówkę podzielić na mniejsze porcje, które oprószyć solą.
Następnie do musztardy dodać majeranek, paprykę oraz czosnek.
Dokładnie wymieszać i jeśli to konieczne doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Dodać jeszcze miód, olej oraz drobno posiekaną cebulę, wymieszać.
Do powstałej marynaty włożyć mięso, dokładnie go nią natrzeć.
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około godziny.