Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kamikada

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 5 ząbków czosnku
  • ¼ cebuli
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • 20 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 15 dag pomidora

Sos:

  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz


Sposób przyrządzenia:
2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z 3 łyżkami oleju, dodajemy zioła prowansalskie. Przygotowaną marynatą smarujemy natarte wcześniej solą i pieprzem polędwiczki. Mięso odstawiamy na 3-4h do lodówki. Do rozgrzanego piekarnika (do ok. 180C) wkładamy osuszone polędwiczki polane sosem. Pieczemy przez 30-40 min. Fasolkę szparagową (po uprzednim obcięciu końcówek) gotujemy ok. 30-40min w lekko osolonej wodzie, tak ugotowaną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, po zeszkleniu cebuli dodajemy obranego ze skórki pomidora pokrojonego w kostkę. Smażymy, aż utworzy się sos, dodajemy pokrojoną fasolkę. Całość doprawiamy pieprzem i ziołami do smaku według uznania.
Sos: Do białej zasmażki z mleka i mąki (rozgrzać na patelni, nie rumienić) dodajemy mleko, mieszamy do zagęszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dolewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Na koniec doprawiamy 2 łyżkami soku z cytryny. Polędwiczki podajemy z fasolką szparagową.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *