Skład:
- główka sałaty
- grejpfrut
- 2 pomarańcze
- 20 zielonych oliwek
- 1 papryka
pęczek szczypiorku z dymki - 2 łyżki soku cytr.
- 2 łyżki oliwy słonej lub z oliwy
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Sposób wykonania:
Sałatę rozebrać, umyć i osuszyć, liście
ułożyć w salaterce. Szczypiorek pokroić na centymetrowe kawałki. Oliwki
przeciąć i usunąć pestki albo użyć bez pestek. Paprykę umyć, przekroić,
usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę i grejpfrut obrać,
podzielić na cząstki, zdjąć błonki. Wszystkie składniki połączyć, polać
sosem z soku cytr. i oliwy doprawionego sola, pieprzem i cukrem. Oziębić,
potem wyłożyć na sałatę i podać.