Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka zapiekane z ryżem

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 ½ szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • ½  szklanki startego żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Ugotowany ryż wymieszać z połową startego żółtego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, wyrównać wierzch i ułożyć połówki ugotowanych na twardo jajek, posypać resztą sera i posypać w kilku miejscach kawałkami masła. Włożyć do gorącego piekarnika i zapiec około 15 -30 minut, aż się zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawać z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *