Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka zapiekane z makaronem

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki buki tartej
  • 4 łyżki keczupu
  • ½ szklanki startego ostrego żółtego sera
  • sól, pieprz, mielona papryka do smaku
  • ½  szklanki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:

    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić , schłodzić. Przygotować natłuszczone żaroodporne naczynie, wysypać tartą bułką. Makaron wymieszać z keczupem, oraz częścią stopionego masła, papryką w proszku i wyłożyć do naczynia. Powierzchnie wyrównać i zrobić 8 wgłębień na jajka, do każdego wbić umyte jajo, posolić całą powierzchnie i posypać startym żółtym serem, pokropić stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Wyłożyć na półmisek, poporcjować i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Podawać z ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *