Składniki:
- 8 jajek
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i posypać solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos: Mąkę wymieszać ze stopionym masłem, połączyć z zimnym mlekiem, stale mieszając zagotować, odstawić, wymieszać ze śmietaną, surowym jajkiem, 1 łyżką startego żółtego sera, doprawić do smaku sola i pieprzem. Jajka zalać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i wstawić do gorącego piekarnika i zapiec, tak by były lekko rumiane. Wyłożyć na półmisek i posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z makaronem i surówką z marchewki i chrzanu.