Składniki:
- 8 jajek
- 1 ½ kg ziemniaków
- 1 ½ łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 20 dkg ostrego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki bułki tartej
- ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować , odcedzić i utłuc, dodać mleko i dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Przygotować natłuszczone żaroodporne naczynie, wyłożyć ziemniaczaną masę i zrobić 8 wgłębień na jajka. Do każdego wgłębienia wsypać część startego żółtego sera wymieszanego z tartą bułką, następnie wybić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać resztą startego sera, dodać po troszkę masła. Zapiec w gorącym piekarniku około 25 minut, przed podaniem posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Doskonale smakuje z ulubioną sezonową surówką.