Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka w serowym sosie

Składniki:


  • 5 jajek
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • mąka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz biały


Sposób przyrządzenia:

Jajka ugotować na twardo. Orzechy podprażyć na patelni, drobniutko posiekać. W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszając sporządzić biała zasmażkę, dodać mleko, cały czas mieszając podgrzewać, następnie dodać ser i orzechy. Nadal podgrzewać mieszając aż do uzyskania „gładkiego” sosu, polać tym sosem jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *