Składniki:
- 8 jajek
- 20 dkg pieczarek
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki posiekanego zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 łyżka śmietany lub majonezu
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane jajka na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Żółtka i pieczarki zemleć w maszynce, dodać posiekany zielony koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyby masa była za sucha dodać śmietanę lub majonez, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą napełnić połówki białek, ułożyć na półmisku na liściach sałaty, udekorować rzodkiewkami i pomidorkami.