Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 ½ szklanki zielonego groszku / konserwowy/
- 5 kromek tostowego chleba
- 30 dkg wędzonej ryby/ makreli/
- 1 szklanka posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha/
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, wbić do miseczki i ubić ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Groszek osączyć na sicie, dodać do masy jajecznej. Usmażyć na maśle jajecznicę. Kromki chleba włożyć do nagrzanego piekarnika i lekko zrumienić. Makrelę oczyścić z ości i zmielić przez maszynkę. Na każdym talerzu położyć grzankę, przykryć 1/4 jajecznicą i posypać wędzoną rybą wymieszaną z posiekaną zieleniną.