Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłecznik z borówkami

Składniki:

 

  • 10 dkg borówek
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 jajka
  • 13 dkg cukru
  • 10 dkg stopionego masła
  • 10 dkg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany
  • łyżka brandy

 

 

Sposób przyrządzenia:
 Jabłka obrać pokroić w plasterki,  posypać  łyżką  cukru, skropić sokiem z cytryny. Z jajek, cukru, masła, proszku do pieczenia, mąki  i śmietany  utrzeć ciasto. Połowę wlać do natłuszczonej formy , ułożyć jabłka i borówki. Zalać resztą ciasta. Piec  w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach posypać  borówkami  i piec 20-25 minut. Ciepłe ciasto skropić brandy. Wyjąć na talerz i ostudzić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *