Składniki:
• 1 kg polędwicy wołowej
• 1 duży kalafior
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki śmietany 18-proc.
• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 łyżki oleju
• szczypta imbiru
• mielona słodka papryka
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kalafior włożyć do wrzącej wody, chwilkę gotować, wyjąć, ostudzić i podzielić na różyczki.
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski, oprószyć pieprzem, solą oraz mąką i podsmażyć na oleju. Dodać kalafior, wymieszać i podlać wodą. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do mięsa wraz z sosem sojowym, winem, śmietaną, imbirem, papryką, pieprzem oraz solą. Gulasz dusić pod przykryciem, na małym ogniu, 10 minut. Podawać z bagietką, kuskusem lub ryżem ugotowanym na sypko.