Składniki:
- 750 ml białego wina
- skórka starta z cytryny
- 8 goździków
- 2 laski cynamonu
- 1 szkl cukru
- 4 gruszki
- ½ l truskawek
- 1 łyżeczka wanilii
- 8 gałązek mięty
Sposób wykonania:
Do garnka wlać wino, dodać do niego skórkę z cytrynu, goździki, ½ szkl cukru oraz cynamon.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym włożyć gruszki przekrojone na połówki z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
W między czasie truskawki z dodatkiem cukru i wanilii dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitego sosu.
Następnie na małe talerzyki wlej łyżką sos na którym ułożyć połówki gruszek.
Udekorować listkami mięty.