Składniki:
- 4 gruszki
- garść rodzynek
- 8 śliwek kalifornijskich
- 2 suszone papryczki chili
- 6 goździków
- Łyżka gwiazdek anyżu
- 6 ziaren pieprzu
- mała laska cynamonu
- butelka czerwonego wina
- tabliczka białej czekolady
Sposób wykonania:
Umyte gruszki obrać ze skórki, pozostawiając ogonki.
Następnie przekroić je wzdłuż na pół i przełożyć do rondla.
Dodać do nich goździki, anyż, pieprz oraz cynamon.
Zalać je winem i gotować około godziny na małym ogniu.
W trakcie gotowania co jakiś czas dolewając wino.
Na 20 minut przed końcem gotowania dodać jeszcze śliwki oraz rodzynki.
Na koniec gruszki odcedzić i ułożyć na półmisku.
Natomiast czekoladę rozpuścić rondelku, wymieszać z chili i polać nią gruszki.