Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki i sos miodowy

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 1 szkl. białego deserowego wina
  • 1 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • masło do formy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu

Sposób wykonania:

  1. Wodę razem z sokiem i skórka z cytry, winem, cukrem i goździkami doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć do powstałego syropu obrane gruszki pokrojone na kawałki.
    Trzymać na małym ogniu około 8 minut.
    W między czasie białka ubić z dodatkiem cukru pudru.
    Następnie gruszki odsączyć z syropu i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Dekorować je pianą z białek.
    Natomiast do syropu dodać sok z cytryny i miód i zalać nim owoce.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *