Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grochówka z ziemniakami

 

Składniki:

 

  • 450 g łuskanego grochu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka sosu Worcester
  • ½ łyżeczki sosu tabasco
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 90 da golonki
  • 45 dag ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Groch zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, marchew, seler, czosnek, tymianek, pieprz, sos Worcester oraz tabasco.
Po około 5 minutach dodać groch razem z wodą w której się moczył.
Wrzucić jeszcze liście laurowe, goździki, golonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować na małym ogniu około 2 godzin.
Przed podaniem oddzielić mięso od kości i ponownie wrzucić do zupy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *