Składniki:
- 450 g łuskanego grochu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- 2 marchewki
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki tymianku
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka sosu Worcester
- ½ łyżeczki sosu tabasco
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 90 da golonki
- 45 dag ziemniaków
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Groch zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, marchew, seler, czosnek, tymianek, pieprz, sos Worcester oraz tabasco.
Po około 5 minutach dodać groch razem z wodą w której się moczył.
Wrzucić jeszcze liście laurowe, goździki, golonkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować na małym ogniu około 2 godzin.
Przed podaniem oddzielić mięso od kości i ponownie wrzucić do zupy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.