Przepisy na potrawy z grilla warte spróbowania. Grillowana pierś z kurczaka Marceliny. Lista zakupów: pierś z kurczaka, czosnek, oliwa z oliwek, miód i sok z cytryny.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.Podzielić na mniejsze porcję i delikatnie stłuc ręką.Następnie czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Dodać do niego ocet winny, sok z cytryny, miód i oliwę z oliwek.Całość wymieszać i dodać jeszcze tymianek, sól i pieprz do smaku.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odłożyć n kilka godzin, aby mięso dokładnie przegryzło się z przyprawami.Po tym czasie kłaść pierś na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 2