Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów. Tym razem przepis na pieczony boczek Adama. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: boczku, majeranku, czosnku oraz oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg boczku
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek oraz majeranek.Całość dokładnie wymieszać.Dodać sól i pieprz do smaku po czym natrzeć powstała marynatą boczek.Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego.Dodać jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.Wstawić do lodówki na całą noc.Następnego dnia wyjąć boczek z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.Piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4