Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z chilii przepisu Ewy

A teraz przepis dla miłośników ostrych smaków. Czyli przepis na sos chilii. Aby go wykonać potrzebujesz: chilii, czerwonej papryki, koncentratu pomidorowego  oraz czosnku. 
 

Składniki:

  • 150 g chili
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl oleju
  • 1,5 szklanki oleju
  • ½  kg cukru
  • 3 łyżki soli

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek wrzucić do blendera.
    Chilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć z nich pestki i również wrzucić do blendera.
    Dodać jeszcze pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych.
    Całość dokładnie zmiksować pod koniec dodając koncentrat pomidorowy. 
    Następnie do garnka przelać olej oraz ocet.
    Dodać do nich cukier oraz sól.
    Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas dodać zmiksowane warzywa.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około5  minut.
    Po tym czasie gorący sos przelać do wyparzonych słoików.
    Szczelnie Zakręcic i pasteryzować około 15 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *