Znakomite przepisy na potrawy z indyka tylko na pychotka.pl. Grillowana pierś z indyka Sylwii. Do wykonania przepisu potrzebujesz: piersi z indyka, oliwy z oliwek, miodu oraz czosnku.
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z indyka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić go do miseczki po czym dodać do niego oliwę oraz miód.Całość wymieszać i dodać jeszcze sos sojowy, rozmaryn i słodką paprykę.Ponownie wymieszać i doprawić na koniec do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby mięso mogło przegryźć się z przyprawami.Po tym czasie wyjąć pierś z lodówki i kłaść na rozgrzanym ruszcie.Grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4