Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na danie z wieprzowiny. Tym razem wieprzowe szaszłyki w marynacie curry. Przepis zawiera: mięso wieprzowe, jogurt grecki, curry oraz czosnek.
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 1 opakowanie jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki curry
- ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso wieprzowe dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić go w średniej wielkości kostkę.Natomiast do miseczki przelać jogurt grecki.Dodać do niego curry oraz słodką paprykę, wymieszać.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do marynaty.Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do gotowej marynaty przełożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 3 godziny.Im dłużej mięso będzie się marynować tym lepiej.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4