Przepis dla miłośników ostrych smaków. Czyli przepis na ostrą pastę chilii. Do jej wykonania potrzebujesz: papryczek chilii, imbiru, octu winnego oraz czosnku.
Składniki:
- 1 kg papryczek chili
- kawałek imbiru
- ½ szklanki octu winnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
Sposób wykonania:
-
Papryczki drobno posiekać i wrzucić do rondelka.Jeśli lubimy naprawdę ostre smaki wrzucić je razem z nasionkami.Jeżeli nie, to należy odłożyć część nasion, gdyż to one właśnie są najostrzejsze.Następnie dodać jeszcze starty imbir, cukier oraz szczyptę soli.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wlać ocet winny.Wymieszać i gotować na małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i całość zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.
Liczba porcji: 4