Przepis na soczystą, grillowaną pierś z indyka pomysłu Bereniki. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z indyka, czosnku, oliwy z oliwek i sosu balsamicznego.
Składniki
- 1 pierś z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Zalać go oliwą z oliwek.Dodać jeszcze ocet balsamiczny oraz sos sojowy i dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze ostra paprykę i tymianek.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować przez kilka godzin.Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4