Składniki:
-
- 4 golonki (ok. 1 kg)
- 25 dag pieczarek
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Golonki oczyścić, opalić, umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na 1 godz. Oprószyć mąką. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości (w miarę potrzeby podlewając wodą) przez ok. 1-2 godz. Pod sam koniec duszenia gdy mięso prawie miękkie dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Nadal dusić. Gdy golonki będą miękkie wyjąć i ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Polać nim golonki.