Składniki:
- 4 golonki
- włoszczyzna bez pora
- 1 kostka bulionu
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu czosnkowego z miodem
- 2 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki sambalu
Sposób wykonania:
Golonki dokładnie oczyścić po czym włożyć do wrzącej wody tak aby cała była nią przykryta.
Wrzucić obraną włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, kostkę bulionową oraz pieprz.
Trzymać na małym ogniu do miękkości golonki.
Wówczas wyjąć włoszczyznę, odlać większość bulionu.
A do reszty wywaru dodać sos sojowy i sos czosnkowy oraz sambal i ocet winny.
Dusić około 15 minut bez przykrycia do zgęstnienia sosu.