Składniki:
- czekolada mleczna
- drobne owoce (jagody, maliny, jeżyny, truskawki itp.)
Bita śmietana:
- 2 szklanki śmietany kremowej
- 1 łyżka cukru pudru
Gofry:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 jajka
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- gazowanej
Sposób przyrządzenia:
Gofry
Przesiać mąkę, odmierzyć. Dodać proszku do pieczenia, sol i cukier, przesiać. W drugim naczyniu wymieszać resztę składników i dodać przesiana mieszankę maki, soli i cukru. Dokładnie wymieszać. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Ułożyć na kratownicy ( np półka z lodówki) aby wystygły.
Bita śmietana
Śmietanę mocno schłodzić w lodówce. Miskę w której będzie ubijana śmietana zmrozić w zamrażalniku, wlać śmietanę, dodać łyżkę cukru pudru, ubijać do momentu aż śmietana „stanie”.
Finał
Na gofry nakładamy bitą śmietanę, posypujemy startą na tarce czekoladą i dokładamy umyte i dokładnie wysuszone owoce.