* Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
(10 porcji)
- Gicz cielęca (z kością) – 2500 g
- Cebula – 100 g
- Marchew – 100 g
- Czosnek – 50 g
- Por – 100 g
- Seler – 100 g
- Pomidory (świeże) – 200 g
- Tymianek, bazylia – 50 g
- Bulion – 1 l
- Sól, pieprz
- Wino białe typu Chablis – 0,2 l
- Olej – 0,1 l
- Bulion cielęcy
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie mięsa:
Gicz cielęcą pokroić razem z kością na plastry o grubości około 3-4 cm. Jeśli nie posiadamy urządzenia do cięcia kości, trzeba gicz przemrozić i przerąbać tasakiem tak, aby powstały grube plastry.
Przygotowanie marynaty:
Z wina białego, oleju i tymianku przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Mięso zalać marynatą. Pozostawić na około 24 godz. w chłodnym miejscu.
Przygotowanie warzyw:
Obrane, oczyszczone i umyte warzywa pokroić w cienkie kwadraty lub romby o wymiarach 1x1cm. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć w wodzie i obrać ze skóry, a także pokroić w kostkę, o takich samych wymiarach co warzywa.
Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną gicz obsmażyć razem z warzywami. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Doprawić ziołami, białym winem, solą i pieprzem.
Sposób podania:
Gicz cielęcą podawać po dwa kawałki (waga porcji około 200-250 g), układając w centralnym miejscu talerza, polewać sosem z warzywami z duszenia. Można podawać z polentą i zielonymi szparagami. Dekorować świeżą gałązką tymianku i liśćmi bazylii.
Autor: Krzysztof Wojtal
1 comment for “Gicz cielęca duszona w jarzynach*”