Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Joanna KuleszaParticipant
kazda okazja do zatrzymania sie na chwile i docenienia tego, co sie ma jest dobra. a prawda jest taka, ze ci, co mowia, ze walentynki maja codziennie czesto juz 15.2 o tym zapominaja:)
Joanna KuleszaParticipantkazda okazja do zatrzymania sie na chwile i docenienia tego, co sie ma jest dobra. a prawda jest taka, ze ci, co mowia, ze walentynki maja codziennie czesto juz 15.2 o tym zapominaja:)
Joanna KuleszaParticipantmy w koncu nic nie zrobilismy bo wlasnie czasu zabraklo. Ale na obiad byla kupna gotowa polędwiczka z żurawiną i muszę przyznać, że wyszło to b. elegancko:)
Joanna KuleszaParticipantmy w koncu nic nie zrobilismy bo wlasnie czasu zabraklo. Ale na obiad byla kupna gotowa polędwiczka z żurawiną i muszę przyznać, że wyszło to b. elegancko:)
Joanna KuleszaParticipantKto poleca carlo rossi i gato negro?! no błagam, to jest gowniane wino sprzedawane na stacjach benzynowych, to w ogole nie jest wino! jak ktos sie nie zna, to kupujcie chociaz certyfikowane, np. DOC. a najlepiej idzcie do dobrego sklepu, np. tego na pulawskiej w wawie wlasnie i niech Wam ktos dobrze doradzi.
Joanna KuleszaParticipantKto poleca carlo rossi i gato negro?! no błagam, to jest gowniane wino sprzedawane na stacjach benzynowych, to w ogole nie jest wino! jak ktos sie nie zna, to kupujcie chociaz certyfikowane, np. DOC. a najlepiej idzcie do dobrego sklepu, np. tego na pulawskiej w wawie wlasnie i niech Wam ktos dobrze doradzi.
Joanna KuleszaParticipantOstatnio juz od kogos slyszalam o tym oleju ryzowym, ze popcorn robil i polecal:)
Joanna KuleszaParticipantOstatnio juz od kogos slyszalam o tym oleju ryzowym, ze popcorn robil i polecal:)
Joanna KuleszaParticipantnie mozna tu polecac, wiec nie wkleje linku, ale dr Anna Kulikowska, dietetyk pisze fantastyczne teksty, m.in. wlasnie o przechowywaniu zywnosci jest caly dlugi material.
Joanna KuleszaParticipantnie mozna tu polecac, wiec nie wkleje linku, ale dr Anna Kulikowska, dietetyk pisze fantastyczne teksty, m.in. wlasnie o przechowywaniu zywnosci jest caly dlugi material.
Joanna KuleszaParticipantDowiadywałam się u profesorów z technologii żywienia i otrzymałam odp, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania, więc jeżeli surowiec jest dobrej jakości jak najbardziej je mrozimy. Zawsze istnieje niewielkie ryzyko, że producent oszukuje i mieso było wczesniej mrożone, ale mięso po rozmrozeniu traci trochę jędrnosci, spoistosci, ucieka z niego woda a z nią barwniki, wiec bedzie bledsze – jeżeli „na oko” mieso wydaje się dziwne, to lepiej go nie kupować, nie mówiąc o mrożeniu. Jednak duże firmy, a zwłaszcza spółki akcyjne tak bardzo są „na widelcu”, że nie robią takich rzeczy. Czasem w sklepach widać 2 tacki mięsa mielonego obok siebie i mają różny kolor, tym akurat nie można się kierować. Chodzi o to, że jeśli mięso nie ma w sobie barwników, różne opakowania mogą się od siebie różnić, nawet jeśli jedno wydaje się bardziej szare. Ludzie wolą wybierać różowe mięso, co często jest gorszym wyborem…
Joanna KuleszaParticipantDowiadywałam się u profesorów z technologii żywienia i otrzymałam odp, że mrożenie jest najlepszym sposobem przechowywania, więc jeżeli surowiec jest dobrej jakości jak najbardziej je mrozimy. Zawsze istnieje niewielkie ryzyko, że producent oszukuje i mieso było wczesniej mrożone, ale mięso po rozmrozeniu traci trochę jędrnosci, spoistosci, ucieka z niego woda a z nią barwniki, wiec bedzie bledsze – jeżeli „na oko” mieso wydaje się dziwne, to lepiej go nie kupować, nie mówiąc o mrożeniu. Jednak duże firmy, a zwłaszcza spółki akcyjne tak bardzo są „na widelcu”, że nie robią takich rzeczy. Czasem w sklepach widać 2 tacki mięsa mielonego obok siebie i mają różny kolor, tym akurat nie można się kierować. Chodzi o to, że jeśli mięso nie ma w sobie barwników, różne opakowania mogą się od siebie różnić, nawet jeśli jedno wydaje się bardziej szare. Ludzie wolą wybierać różowe mięso, co często jest gorszym wyborem…
Joanna KuleszaParticipantSkad masz takie informacje?
Joanna KuleszaParticipantSkad masz takie informacje?
Joanna KuleszaParticipantTak, to jest mięso wędzone na zimno. Polecam to Carpaccio, bo jest naprawdę b. eleganckie, pyszne i lekkie.
-
AuthorPosts