Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z pstrąga zapiekany z makaronem

 

Składniki:

    • 30 dkg ulubionego makaronu
    • filet z pstrąga
    • 4 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy
    • sok z cytryny
    • mąka
    • bułka tarta
    • sól i pieprz
    • 4 łyżki masła
    • 4 łyżki mąki
    • 1 szklanka śmietany
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:
Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, porcje pstrąga obtoczyć w mące, szubko obsmażyć nie rumieniąc, odłożyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, gorący wymieszać z masłem. Przygotować sos. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, rozprowadzić  zimną śmietaną. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Rozłożyć na dnie makaron,  na nim ułożyć porcje ryby, polać przygotowanym sosem. Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu aż przygotowany sos zacznie wrzeć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *