Składniki:
-
- 30 dkg ulubionego makaronu
- filet z pstrąga
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sok z cytryny
- mąka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, porcje pstrąga obtoczyć w mące, szubko obsmażyć nie rumieniąc, odłożyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, gorący wymieszać z masłem. Przygotować sos. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, rozprowadzić zimną śmietaną. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Rozłożyć na dnie makaron, na nim ułożyć porcje ryby, polać przygotowanym sosem. Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu aż przygotowany sos zacznie wrzeć.