Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet wołowy Mignon

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej środkowej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 pokrojonych cebul szalotek
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • ½ szklanki koniaku
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Polędwice umyć, dokładnie osuszyć, usunąć dokładnie wszelkie błony pokroić na befsztyki o grubości 3 cm. Przyprawić solą i obficie pieprzem. Używając dłoni wgnieść pieprz w mięso. Odstawić na 15 minut. Na dużej, grubej patelni rozgrzać mocno oliwę i połowę masła, Kłaść na niej befsztyki, obniżyć temperaturę i smażyć przez 4 minuty, odwrócić i smażyć przez następne 3 minuty. Mięso wyłożyć na półmisek i dokładnie przykryć folią aluminiową. Na patelnię wsypać pokrojone szalotki zeszklić, wlać bulion wołowy i gotować na dużym ogniu przez 5 minut. Gdy wywar zredukuje się o połowę dodać koniak i gotować jeszcze razem przez 2 minuty, dodać resztę masła do sosu, przyprawić. Filet podawać z ziemniaczkami piure i jarzynami z wody. Po ułożeniu na talerzu filet polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *