Składniki:
- filet z indyka – 360dkg
- rodzynki – 0,5dkg
- orzechy włoskie – 0,5dkg
- papryka świeża – 0,15dkg
- babka piaskowa – 0,8dkg
- sos cytrynowo-miodowy (miód – 80 g; cytryna 4 szt.; śmietana 36% – 200g)
- ryż dziki – 400 g
- buraczki drążone konserwowe
- mieszanka warzywna chinska – 240 g
Sposób przyrządzenia:
Filety z indyka umyć, osączyć. Pokroić w poprzek włókien na cztery plastry. Rozbić tłuczkiem i przyprawić. Sparzyć rodzynki, paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę. Do wcześniej przygotowanych rodzynek i papryki dodać posiekane orzechy włoskie oraz babkę piaskową. Nadzienie rozłożyć na płatach mięsa, złożyć w kopertę, opanierować. Smażyć w głębokim tłuszczu. Przygotować sos cytrynowo-miodowy. Podawać z ryżem na dziko i buraczkami drążonymi konserwowanymi.
Dariusz Deński