Składniki:
- 200 g suszonej fasoli
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 gałązki tymianku
- 4 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanych liści rozmarynu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia zalać świeża wodą, dodać rozmaryn, tymianek oraz liść laurowy i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Dodać fasolę oraz pomidory i trzymać na średnim ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze posiekaną pietruszkę, rozmaryn oraz ocet balsamiczny.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.