Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z pomidorami i ziołami

 

Składniki:

  • 200 g suszonej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanych liści rozmarynu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia zalać świeża wodą, dodać rozmaryn, tymianek oraz liść laurowy i doprowadzić do wrzenia.
    Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
    Po tym czasie odcedzić i przelać zimną wodą.
    Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
    Dodać fasolę oraz pomidory i trzymać na średnim ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać jeszcze posiekaną pietruszkę, rozmaryn oraz ocet balsamiczny.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *