Skład:
- 30dkg mięsa
- 50dkg czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 1 szklanka wywaru mięsnego
- 1 czerwona papryka
- 2 pomidory
- czosnek
- zioła przyprawowe wg uznania
- oliwa
- sól, pieprz, chili
Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na 12 godzin, ugotować w wodzie w której się moczyła. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie tłuszczu. Mięso umyć, zemleć i dodać do zeszklonej cebuli, dusić razem kilka minut. Posolić i dodać wywar mięsny, pozostawić na małym ogniu. Paprykę i pomidory (obrane ze skóry) pokroić w kostkę włożyć na patelnie z odrobiną oliwy i smażyć do odparowania płynu. Czosnek obrać, posiekać. Połączyć wszystkie składniki, chwilę pogotować, przyprawić tak aby potrawa była pikantna.
2 comments for “Fasola po cygańsku”