Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Farfalle z grzybami i groszkiem

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łodyga pietruszki
  • 120 g wędzonego boczku
  • 400 g zielonego groszku
  • 1 szkl. bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 80 g masła
  • 300 g grzybów
  • 500 g makaronu farfalle
  • 100 g startego parmezanu

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanej oliwie udusić posiekaną cebule i pietruszkę po czym dodać boczek pokrojony w kostkę i trzymać na ogni aż się zarumieni, wówczas dodać groszek, wmieszać i dusić całość jeszcze przez kilka minut.
    Następnie skropić całość bulionem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Pozostawić na ogniu kolejne 20 minut.
    W między czasie na połowie rozgrzanego masła usmażyć pokrojone grzyby a makaron ugotować w 3 litrach osolonej wody.
    Usmażone grzyby posolić i dodać do sosu a makron odcedzić i wymieszać  zresztą masła.
    Przed podaniem polać go sosem i pospać serem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marta K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *