Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łodyga pietruszki
- 120 g wędzonego boczku
- 400 g zielonego groszku
- 1 szkl. bulionu
- sól
- pieprz
- 80 g masła
- 300 g grzybów
- 500 g makaronu farfalle
- 100 g startego parmezanu
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanej oliwie udusić posiekaną cebule i pietruszkę po czym dodać boczek pokrojony w kostkę i trzymać na ogni aż się zarumieni, wówczas dodać groszek, wmieszać i dusić całość jeszcze przez kilka minut.
Następnie skropić całość bulionem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu kolejne 20 minut.
W między czasie na połowie rozgrzanego masła usmażyć pokrojone grzyby a makaron ugotować w 3 litrach osolonej wody.
Usmażone grzyby posolić i dodać do sosu a makron odcedzić i wymieszać zresztą masła.
Przed podaniem polać go sosem i pospać serem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marta K