Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ekspresowe ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • masło
  • 300 g śliwek węgierek
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta goździków
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru
  • budyń waniliowy
  • cukier puder
  • cukier waniliowy

    Sposób wykonania:
    Formę wysmarować masłem po czym wyłożyć ja herbatnikami.
    Następnie śliwki wydrylować, przekroić na pół i ułożyć na herbatnikach i posypać je przyprawami korzennymi.
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru po czym dodawać po jednym żółtku delikatnie mieszając.
    Pod koniec dodać jeszcze budyń i zalać masą śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
    Ciasto podawać na ciepło posypane cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *