Składniki:
• 40 dag wołowej wątróbki
• 25 dag długoziarnistego ryżu
• 2 duże marchewki
• 3 szklanki rosołu (instant)
• 1 mały por
• 5 dag migdałów (w płatkach lub sztyftach)
• 5 dag rodzynek
• 3 łyżki masła lub margaryny
• 3 łyżki oleju
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka winiaku
• 1 łyżka mąki
• odrobina cukru
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Oczyścić i umyć marchew, pokroić w plasterki lub cienkie słupki. Rozgrzać w garnku jedną łyżkę tłuszczu, dobrze zrumienić migdały. Wsypać do garnka ryż, przez chwilę smażyć razem z migdałami, energicznie mieszając. Wrzucić marchew i rodzynki, wlać 3 szklanki podgrzanego rosołu. Dusić ryż na małym ogniu pod przykryciem 20 – 25 minut.
Opłukać i osuszyć wątróbkę, pokroić na kawałki. Oprószyć łyżką mąki. Oczyścić i umyć pora, pokroić w cienkie krążki.Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu. Wrzucić kawałki pora, dusić 3 minuty. Zdjąć z patelni. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wątróbkę na złoty kolor. Ponownie wrzucić pory, doprawić całość do smaku 2 łyżkami sosu sojowego, winiakiem, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Wyłożyć ryż i usmażoną wątróbkę na podgrzany półmisek.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.