Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cymes z wołowiny

Składniki:


• 50 dag mięsa wołowego bez kości
• 50 dag ziemniaków
• 30 dag śliwek suszonych bez pestek
• 1 cebula
• 1/3 szklanki miodu
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osączyć. W rondlu mocno rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso. Cebulę obrać i drobno posiekać. Śliwki umyć i osączyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Śliwki i ziemniaki dodać do mięsa, wylać na tyle wody, żeby pokryła potrawę, i dusić na małym ogniu, bez przykrycia, około 30 minut.
Dodać do mięsa cebulę, miód, cynamon, przyprawić solą – jeśli trzeba – dolać wody. Dusić jeszcze około 30 minut.Z mąki i masła zrobić zasmażkę i na 5 minut przed końcem duszenia dodać do mięsa. Delikatnie wymieszać. Mięso pokroić na porcje. Podawać z sałatą lub surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *