Składniki:
• 300 ml mleka
• 3 dag masła
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 kg mielonej wołowiny
• 1 łyżka curry
• 9 dag suszonych moreli
• 9 dag migdałów
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2 jajka
• 3 dag płatków migdałowych
• kromka białego chleba bez skórki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, rozetrzeć.Chleb włożyć do płytkiego naczynia, skropić 2 łyżkami mleka i odstawić na 5 minut. Na dużej patelni roztopić masło, włożyć cebulę oraz czosnek i mieszając od czasu do czasu, smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie.
Następnie dodać mielone mięso i mieszając smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni.Zebrać łyżką nadmiar tłuszczu z patelni. Dodać curry i mieszając smażyć przez 2 minuty.Dodać pokrojone morele, grubo posiekane migdały bez skórki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.Chleb rozgnieść z odrobiną mleka na papkę, dodać do mięsa, wymieszać. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.Do miski wbić jajka, wlać pozostałe mleko, lekko ubić, dodać sól i pieprz do smaku. Polać mięso, posypać płatkami migdałowymi i piec jeszcze 25 – 30 minut w tej samej temperaturze, aż mleko się zetnie.