Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone przegrzebki

Składniki:

  • 90 dag przegrzebków
  • mąka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ szkl masła
  • 2 pęczki zielonej cebulki
  • biała cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soli
  • 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • łyżeczka pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szkl wytrawnego białego wina

Sposób wykonania:
Przegrzebki obtoczyć w mące po czym przesmażyć je na złoto na rozgrzanej oliwie.
Następnie przegrzebki wyjąć  a na tej samej patelni roztopić masło.
Wrzucić posiekana cebulę i smażyć do miękkości.
Wówczas dodać pokrojone pieczarki, cebulę oraz czosnek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać na ogniu aż pieczarki zmiękną, po czym dodać jeszcze wino oraz sok z cytryny.
Dusić ostanie 4 minuty.
Podawać z przegrzebkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *