Składniki:1 kg. wiśni z pestkami1 kg. cukru1/4 litra spirytusu Sposób przyrządzenia:Wiśnie wsypane do słoja zalać spirytusem i odstawić na 5 dni. Często potrząsać. Następnie zlać spirytus do butelki , a wiśnie zasypać cukrem i odstawić do czasu, aż cukier się zupełnie rozpuści i zrobi się sok wiśniowy. Po ok. 3 tygodniach połączyć syrop wiśniowy ze…
Kategoria: Likiery
Likiery
Likier orzechowy Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki:5 świeżych zielonych orzechów włoskich1/2 litra wódki200 g. cukru Sposób przyrządzenia:Drobno posiekane orzechy zalać wódką i pozostawić w zamkniętym naczyniu na 6 tygodni. Często wstrząsać. Potem przecedzić. Rozpuścić cukier w 1/2 litra wody ,zagotować , ostudzić i połączyć z wyciągiem z orzechów. Pozostawić na 2 tygodnie. Kieliszek łagodzi bóle żołądka i niestrawność.Przepis nadesłany na konkurs…
Likiery
Likier z kwiatu czarnego bzu
by Birbant • • 0 Comments
Składniki:1,8 litra wody1 litr spirytusu1,5 kg cukru pudru2 dokładnie obrane, pokrojone cytryny2 dokładnie obrane, pokrojone pomarańcze7 dkg kwasku cytrynowegokwiat czarnego bzu obrany z 60 pęków Sposób przyrządzenia:Kwiaty bzu, cukier, kwasek cytrynowy i cytrusy zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić aby ostygły. Do zimnego syropu dodać spirytus, i całość przelać do czystego, szczelnie zamykanego słoja. Odstawić na 2…
Likiery
Likier cytrynowy
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 5 cytryn /dokładnie umyć, nie polewać gorącą wodą!/0,25 litra spirytusu 200 gram cukru Sposób przyrządzenia:Cytryny obrać ze skórek tak, aby ściąć jak najmniej białej spodniej części. Skórki zalać spirytusem i pozostawić na 7 dni. Po tygodniu odlać wyciąg, skórki wyrzucić. 200 g cukru wymieszać z 300 ml gorącej wody. Roztwór wystudzić i zmieszać z…
Likiery
Likier Trojanka
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki spirytusu 50 – 100 ml nastawu Trojanka 60 dkg brązowego cukru 20 dkg miodu 1 łyżka soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: Doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody, dodać cukier, gotować kilka minut usuwając powstającą pianę, schłodzić do temperatury około 30 stopni, dodać miód, wymieszać. Syrop przelać do dużego słoja, dodać sok cytrynowy, nastaw…